tok tok harimau pukul berapa sekarang?

Friday, November 8, 2013

TERUSKAN MELANGKAH WAHAI SERIKANDI ISLAMKU


Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani.

Assalamualaikum my little caliph, Zaira Rizqa..

Ingat tak mama tulis tentang nak sharekan video Zaira belajar berjalan sbelum ini?

Alhamdulillah, dengan izin Allah, harapan mama dipermudahkan..

Thank you Allah..

Video ni bertarikh 8 November 2013. Zaira mula bertatih pada 1 Muharam yang lalu.
bermakna sudah empat hari berlalu sejak hari pertama..


Syukur, walaupun ketika berjalan itu zaira terjatuh, tapi zaira bersemangat untuk bangkit semula dan teruskan bertatih.

Begitulah hidup ini, satu hari nanti, bila zaira sudah dewasa, tempuhlah perjalanan ini dengan semangat ketabahan yang kental.. jangan mudah berputus asa ya sayang.

Setiap kejayaan dan kemanisan hidup itu datang dengan sifat sabar.

Kesukaran, kelelahan, dan kepahitan hidup perlu ditempuh. walaupun mungkin kita akan menangis tatkala berada di persimpangan perjalanan panjang yang adakala menyakitkan itu...

Menangislah! tapi jangan sesekali  berundur menyerah kalah berputus asa. 

Teruskanlah melangkah wahai serikandi Islamku!

Allah bersamamu..


video

Tuesday, November 5, 2013

GIGI, BERTATIH, AMIN, TIGA dan BUNYI KAMBING!


Bismillahirrahmanirrahim


Assalamualaikum wbt Zaira Rizqa!

Semoga menjadi anak yang cemerlang dunia dan akhirat. Amin.


Mama sedang menghadapi minggu-minggu terakhir yang sibuk.
Rindu betul mama nak update blog ni untuk zaira rizqa.
Bukan tak ada cerita terbaru. 

Banyak sangat yang nak dikongsikan tentang perkembangan Zaira Rizqa.


Astagfirullah. Sekali lagi kelemahan mama dalam merancang waktu.  =(

Dan hari ini, akhirnya Allah memberi kesempatan untuk mama menulis. Alhamdulillah.

Oh ya. Zaira dah 1 tahun 1 bulan. Semakin aktif dia sekarang. 

Gigi dah ada 6 batang. 4 atas,  dan 2 di bawah. Yang atas tu bukan main besarnya. Ikut acuan gigi mama kot..hew hew hew..


 Tapi walaupun besar, tetap cute. 
Bertambah cute bila jari mama kena gigit sbb disangkakan isi ayam..
Makanan kegemaran si kecil ni buat masa ni isi ayam dengan roti. Nasi memang tak mau.  
Pun ikut macam mama.


Semalam papa belanja makan nasi arab di resotan seremban2.

sumber: google.. tapi memang kat sini la kami makan semalam. :)

Terima kasih papa belanja kami makan nasi arab yang marvelous. Maaf lah ya, sebab tak ada gambar kenangan nak ditempek kat blog. sibuk sangat makan sampai tak sempat capture gambar..hehe..

Alhamdulillah, memang sedap. Ayamnya pun lembut, senang bagi zaira makan.
Good girl, yang tak pernah meragam bila di bawa keluar ke mana-mana. Alhamdulillah!


Perkembangan lain, genap-genap entry ni ditulis, zaira dah boleh bertatih. Tapi jatuh-jatuh.
Lepas tu laju semacam jer..kaki macam tak pijak tanah nak dapatkan mama yang sengaja berdiri jauh-jauh.
 Saja mama berdiri jauh sebab nak latih zaira berjalan. 
Kadang-kadang zaira akan berjalan senget ke tepi, macam ketam.. 
terhibur betul tengok gelagat zaira belajar berjalan. 
Tapi dah pandai mengelat, sebab merangkak dulu, bagi dekat sikit dengan mama. 
Kiranya dua tiga tapak dah sampai kat mama. 
Isk..isk..isk..bijak-bijak!


Insya Allah, mama cuba untuk shoot dan kongsikan video zaira belajar berjalan nanti. Masalahnya, zaira ni tak boleh la mama nak ambil video dia.. dia akan stop semua benda yang dia buat dan nak main kamera/handphone tu pulak.

(-_-)"

Okey next..
Perkembangan pembelajaran zaira..
Baby khalifah zaira sekarang tengah belajar iqra.
Boleh sebut huruf “ba” dengan jayanya. hehe.
Yang lain semua ke laut. Hihi

okey kawan2, ikut uztazah zaira baca yea..ni bunyinya fa da.. pandaiii!!
kusyuk mengaji. Alhamdulillah. anak yang rajin. 



Bila mama selesai jer baca surah al fatihah, zaira akan sebut “aaa einnn”.. which is merujuk kepada aminn. Tapi ni pun ikut mood dia jugak, ada masa dia nak sebut, ada masa dia diam jer.

Satu hari tu, mama balik kerja ambil zaira, wan semangat bagitau zaira dah pandai sebut  nombor tiga dan pandai bunyikan bunyi kambing.

Mama pun test..bunyi kambing macam mana zaira?
Bekkk!
Errrr!! Memang betul bunyi kambing..huhu

Wan pun ajar zaira mengira.
Bila sebut: satu, dua…
Zaira akan sambung.. “ nii..gaaaa!” niga= tiga.
Masya allah..

Bahagianya melihat perkembangan zaira. =))

Alhamdulillah! Semuanya dengan izin Allah.