tok tok harimau pukul berapa sekarang?

Wednesday, January 29, 2014

DESTINASI PERCUTIAN PERTAMA ZAIRA...


Bismillahirrahmanirrahim.
Sudah 29 hari berlalu sejak 2013 melabuhkan tirainya. Dan mama langsung tak berkesempatan untuk ucapkan selamat tahun baru! Ouh…
2014.
Mama tiada azam baru. Nak bercerita tentang azam baru pada hari ke 29 tahun 2014 ni terasa janggal. Tapi cukuplah mama katakan mama ingin tahun baru ni lebih bermakna, terutama dengan kehadiran insan-insan tersayang dalam hidup mama.
Dah lama mama dan papa rancang untuk bercuti dan bawa baby khalifah zaira jalan-jalan. Dan setiap kali, mesti kami terpaksa tunda percutian atas sebab-sebab tertentu.

Tapi mama tak pernah kecewa, sebab mama yakin, perancangan Allah tu lebih hebat dari perancangan manusia.
Kalau bukan hari ni, esok atau lusa, pasti hajat kami untuk bawa zaira bercuti dimakbulkan.
Dan janji Allah itu pasti.
Tanpa perancangan rapi, tiba-tiba papa buat keputusan untuk ke pulau pangkor.
Inilah destinasi percutian pertama zaira rizqa. Dan kami semua gembira walaupun hanya  bercuti di pangkor island.

Pesan mama pada zaira:

Nikmatilah kehidupanmu, tidak perlu dibandingkan dengan orang lain. Perasaan iri hati kita terhadap orang lain akan membawa lebih banyak penderitaan. Lebih baik fikirkan apa yang kita miliki. Ianya akan membawakan lebih banyak rasa syukur dan kebahagiaan dalam diri kita sendiri.
Bagi mama, destinasi tak penting, yang penting ialah saat-saat indah yang terakam dan masa yang diluangkan bersama. CEWAH.
mama sharekan beberapa keping gambar untuk kenangan ya!

HARI PERTAMA

Sampai di terminal jeti Lumut ni lebih kurang pukul 6.00 petang. Memang dah sangat lewatkan..hehe


sampai je di Lumut, papa terus uruskan tiket feri dan kenderaan untuk di sewa kat Pangkor nanti.
sewa kereta ni RM 180.





Pertama kali zaira naik feri. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar..tapi masa ni zaira dah letih sebab zaira muntah-muntah dalam kereta. Macam biasa, budak kecik ni kan mabuk naik kereta. bukan takat zaira yang letih, mama pun letih.. minyak kat muka dah boleh buat goreng cekodok gitu.

 Lebih kurang pukul 7 petang baru sampai ke teluk nipah. Penat tak usah cerita.  

Malamnya kami cuma keluar makan dan jalan2 tengok gerai-gerai cenderamata dan baju di sekitar teluk nipah. Suasana malam kat teluk nipah memang 'happening' sebab ramai sangat orang.

HARI KEDUA:

Esoknya, pagi-pagi lepas breakfast, mama dan papa bawa zaira ke tepian pantai. 



Mama pun rasa puas hati tengok zaira seronok. Tapi keselamatan tetap diutamakan. hehe

Nak kata puas main air laut dan pasir pantai tu tak jugak, tapi sebab masa pun terhad, kami balik ke chalet. Lagipun kaki mama dah luka berdarah terpijak cengkerang keras masa cari port nak bergambar..hihi.

Dah sampai kat bilik, papa mandikan zaira dulu, then giliran papa. Lepas tu baru mama. Masa mama dalam toilet nil ah, zaira terjatuh katil. Benjol kat dahi. Mama dengar dari dalam toilet, bunyi zaira jatuh dari katil. Kuat jugak… memang benjol dan lebam kat dahi.
mama cepat-cepat suruh papa beli ais untuk tuam benjol. Last2 zaira tertidur. Kesian anak mama ni.

Papa cadang teruskan rancangan ke Mini Great Wall dan kota belanda.  Mama pantau perkembangan zaira.  Alhamdulillah, susu tak dimuntahkan semula dan zaira tak meragam walaupun mama tahu, dahi yang berbenjol tu masih sakit..








masa kat Kota belanda ni, papa terserempak dengan geng sepergunungan papa. 
so, apa lagi, bergambar lah sama-sama.


Selepas ke kota belanda. Baru mama shopping hasil laut untuk family. Tak banyak sangat dapat shopping, disebabkan masa yang terhad dan zaira pun dah letih.
Lepas dinner, terus beristerihat dalam bilik.

Mama tengok benjol di dahi zaira dah susut, cuma lebam jer sikit. Alhamdulillah.


HARI TERAKHIR

Sekejap betul masa berlalu. 
Pagi terakhir di pangkor, kami breakfast kat tepi pantai sambil tengok pemandangan yang saujana mata memandang.. hehe




Mama makan nasi lomak puyuh goreng.. boleh tahan sedap..
Lepas breakfast ni, barulah balik chalet dan terus berkemas untuk checkout.. 

last but not least, jalan-jalan dan beli ole-ole di sekitar pekan pangkor. perabih duit yang mana ada, kasi ringan dompet..ngee..




Rasanya hari terakhir paling mencabar. Zaira meragam nak tidur masa mama dan papa beratur panjang menunggu feri ke lumut. 


Naik lenguh mendukung zaira dengan beg-beg baju lagi.huhu.
Akhirnya dapat juga naik feri dengan jayanya.
Alhamdulillah, selamat tiba di Pilah tercinta jam 10 malam.

nanti mama dan papa bawa zaira pergi bercuti lagi ya sayang... =)