tok tok harimau pukul berapa sekarang?

Wednesday, February 12, 2014

SEMOGA BIDADARI MAMA CEPAT SEMBUH...


Assalamualaikum...

Kisah zaira masuk hospital seperti yang mama ceritakan sebelum ni rupanya tak terhenti setakat tu.
Bermula pagi 09 Februari, mama rasa badan zaira macam panas. Tak lama lepas menyusu, zaira muntah.
Malam tu keadaan zaira bertambah teruk. Walaupun mama dah bagi ubat demam, tapi mama rasa tak de perubahan pada suhu badan zaira. Memang panas sangat. Mama lap-lapkan dengan tuala basah. Alhamdulillah, dalam pukul 3 pagi macam tu mama rasa dah kebah sikit.

Tepat jam 4.30, zaira merengek, mama memang tidur-tidur ayam je. mama rasa badan zaira panas semula. Memang risau, sebab ni pertama kali zaira demam panas yang teruk macam ni. Zaira memang jarang demam. Biasanya kalau nak demam, mesti tak jadi.. tapi kali ni memang demam balas dendam nampaknya.
Lepas mama dan papa solat subuh, terus decide bawak zaira ke hospital. Mama minta papa ambil EL, sebab kebetulan minggu lepas mama dah ambil EL dan cuti rehat masa zaira terminum minyak kayu putih tu. So macam susah sikit nak dapat cuti.

Sampai kat hospital, macam biasa zaira dah menangis bila nampak doktor, maybe kenangan ambil darah dua tiga hari lepas masih mengusik jiwa dan segar terpahat dalam ingatan zaira kot. Hehe. Kesian anak mama yang sorang ni. Sampaikan trauma.
masa cek suhu zaira kat hospital, suhu badan zaira dah mencecah 38.8’C. Terus doctor panggil mama dan suruh sama-sama bantu mandikan zaira. Bayangkan pepagi tu, dengan air sejuk, bertambah-tambah trauma la zaira dengan nurse, doctor dan hospital.


Masuk hari ni dah 4 hari demam, tapi dua hari ni demam zaira on off. zaira pun dah nampak sangat-sangat susut sebab tak lalu nak makan dan menyusu. 
Mama rasa macam dah tak serupa orang. Punya letih dan mengantuk masa pergi office. Mama ni pun…baru macam ni dah rasa sangat mencabar..huhu. zaira kerap sangat merengek dan menangis. Tak pe la, ini cabaran yang Allah bagi kepada mama untuk membesarkan zaira. Lagipun zaira sangat kurang buat perangai masa sihat dan aktif. Jadi mama tetap bersyukur dengan cubaan yang sedikit ni. Anak mama memang anak yang baik dan solehah. Amin..
Dalam demam-demam ni pun, zaira sempat belajar perkataan baru. Zaira dah pandai sebut perkataan “muntah”. Good girl.

Zaira cepat-cepat sihat yer sayang. Mama rindu nak dengar gelak tawa zaira.
Mama dan papa LOVE U SO MUCH!


Tuesday, February 11, 2014

KISAH ZAIRA DAN MINYAK KAYU PUTIH


Bismillahirrahmanirrahim..

CERITA 04 FEBRUARI
Tepat-tepat jarum jam ke angka 7, mama bergegas bawa zaira ke hospital kuala pilah.
Puncanya sebab ini:

Zaira terminum minyak kayu putih patani.. minyak ni mama letak atas rak buku.. siap sorok belakang frame gambar. Tapi entah macam mana, nak jadi cerita budak kecik ni, boleh terjumpa pulak.. Minyak ni pun dah lama tak digunakan, jadi mama memang tak tahu kuantiti asal minyak ni sebelum zaira tertelan.
Doctor terpaksa ambil darah zaira untuk dapatkan result. Masa ambil darah ni, rasa macam aduhai kesian sangat kat anak mama.
Sampaikan mama pun dah termenangis tengok zaira meraung-raung kesakitan.
So malam tu, mama dan zaira kena tinggal kat wad..

Keadaan zaira masa tu macam biasa, aktif sangat.. memang tak de simptom-simptom pelik sejak kat rumah pun lagi.
Cuba tengok gambar-gambar kenangan kat bawah ni, tak macam orang sakit pun kan.. hehe


Tapi mama tetap risau, dan ambil keputusan untuk ke hospital. Biar doctor yang buat pemeriksaan lanjut.
Alhamdulillah semua okey.
Pakar yakin zaira tak minum dalam kuantiti yang banyak, mungkin setakat terasa kat lidah, pastu dia terus buang…


Petang 5 Februari, tepat jam 5.00 zaira dah dibenarkan keluar wad. mungkin sebab aktif sangat, sebab main lari-lari dalam wad.. doktor pun suruh balik je..hehehe

Tapi pakar nasihatkan mama untuk pantau keadaan zaira. so, terpaksalah mama ambil cuti rehat. 
Pertama kali  mama bermalam di wad hospital dengan zaira, memang timbul keinsafan dalam diri.


Betapa betuahnya mama dikurniakan anak yang sihat dan aktif. Sedih dan luluh hati bila tengok ibu yang bersengkang mata menjaga anak-anak yang sakit. Bertambah pedih hati mendengar esak tangis anak-anak di selang seli dengan suara pujukan lembut si ibu yang cuba menenangkan kesakitan si anak.

Zaira pun kena bersyukur dengan nikmat kesihatan yang Allah kurniakan ni yer sayang..
Mama sayang zaira!

Saturday, February 1, 2014

SELAMAT HARI JADI PAPA...


Bismillahirrahmanirrahim…
Assalamualaikum my little caliph, Zaira Rizqa..
Semoga Allah sentiasa merahmati keluarga kita. Amin
hari ni 01 februari 2014  merupakan hari jadi papa.
Okey zaira, jom ucapkan selamat hari lahir kat papa..
“ Happy birthday papa!” mama dan zaira doakan semoga papa sentiasa bahagia dunia dan akhirat.


Kita sambut bihtday papa secara sederhana di kampung.

kali ni mama belikan kek balck forest untuk papa. hadiah jer belum beli..tk sempat nak beli..hehe.. nanti kita beli yer papa..

kek black forest sebelum dirasmikan

Cebisan kek selepas dirasmikan..hehe
selamat hari jadi sayang...
semoga sihat selalu, dimurahkan rezeki, dimudahkan segala urusannya,
dikurniakan peribadi yang lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya,

Ya Allah panjangkan umur suamiku,
agar lebih lama dia dapat bersamaMu untuk meningkatkan keimanannya 
jadikanlah kehidupan kami ini seperti ladang,
semoga diakhirat kelak dapat kami mengutip hasilnya

YA Allah..tambahkan amalan baiknya, 
yang dengannya membuatkan aku bertambah sayang
disaat bertambah usianya..
jadikanlah cahayaMu bersinar menyinari jalannya...

Ya Allah..aku yakin, Engkau tidak mensia-siakan segala usahanya,
untuk mencari harum surga ciptaanMu,
tempat rehat dan nikmat abadi....

we always love u papa!!!
from:
Mama, Zaira Rizqa n baby..