tok tok harimau pukul berapa sekarang?

Sunday, August 24, 2014

MH17 DAN AL FATIHAH

Assalamualaikum anak-anak mama tersayang!

Ya Allah, ya rahman, ya rahim..didiklah anak-anakku ini, Zaira Rizqa dan Zunnur Raisya menjadi insan-insan yang Engkau redhai. Moga mereka menjadi hambaMu yang cemerlang dunia dan akhirat. Amin ya rab al amin…

Alhamdulillah, walaupun Negara dalam kesedihan akibat kehilangan misteri pesawat MH370 dan nahas Mh17 yang ditembak jatuh oleh pihak tidak bertanggungjawab, namun di setiap kesedihan itu pasti ada hikmahNya.

Maha suci Allah, hanya Dia yang mengetahui setiap segala kejadian. kita sebagai menusia hanya mampu meneka dengan pelbagai kemungkinan yang tak pasti.

Barangkali  Allah ingin memanggil semula ingatan kita kepadaNya dengan ujian yang ditimpakan.  Dan barangkali Allah rindu ingin mendengar kesungguhan doa kita kepadaNya. Dan barangkali juga kita sudah terlalu jauh dariNya..inilah saatnya kita kembali dekat kepadaNya.

mama harap anak-anak mama akan sentiasa ingat pesan mama:  setiap kelukaan takkan pernah sembuh selagi kita tak datang dekat pada-Nya.Alangkah manisnya jika media sosial, stesyen Tv terutamanya terus memperdengarkan surah al fatihah tanpa perlu menunggu khabar berita sedih seperti ini.
Zaira rizqa sendiri sangat suka mendengar surah al fatihah dan ikut sama membaca walaupun dengan bacaan yang pelat dan masih banyak yang tidak betul.
Tragedi ini memang terlalu merundung duka di hati mama, namun bila zaira ikut membaca al fatihah, mama mampu tersenyum tenang.
Mungkin ini yang dikatakan hikmah.

Semoga semua ahli keluarga mangsa yang terlibat tabah dan sabar menghadapi ujian maha hebat ini.


Innalillahi wainnailahirajiun.

No comments:

Post a Comment